Hovädzí vývar
Budeme potrebovať:
- hovädzie mäso predné s kosťou (1000 g)
- voda (1,5 l)
- korenie čierne celé (1/2 ČL)
- bobkový list (2 ks)
- mrkva a cibuľa (80 g)
- petržlen a zeler (60 g)
- soľ a petržlenová vňať
Postup:
1. Hovädzinu rozdelíme na viac kúskov a zapečieme v rúre 20 min na 200 stupňov.
2. Mäso aj s kosťou vložíme do studenej vody, pridáme čierne korenie, bobkový list a varíme na miernom ohni jeden a pol hodiny.
3. Nakrájame si mrkvu, petržlen a zeler na väčšie kúsky a pridáme spolu s cibuľou do hrnca. Varíme ešte 45 min.
4. Vývar precedíme. Ak plánujete vývar servírovať ako polievku, zeleninu nakrájame na drobnejšie kúsky a mäso oberieme od kostí. Prisolíme podľa chuti, pridáme petržlenovú vňať. Ak plánujete vývar použiť na ďalšie varenie, necháme si ho precedený bez soli.