Hovädzí vývar

14.03.2012 17:35

Budeme potrebovať:

- hovädzie mäso predné s kosťou (1000 g)

- voda (1,5 l)

- korenie čierne celé (1/2 ČL)

- bobkový list (2 ks)

- mrkva a cibuľa (80 g)

- petržlen a zeler (60 g)

- soľ a petržlenová vňať

Postup:

1. Hovädzinu rozdelíme na viac kúskov a zapečieme v rúre 20 min na 200 stupňov. 

opečené-hovädzie-predné

2. Mäso aj s kosťou vložíme do studenej vody, pridáme čierne korenie, bobkový list a varíme na miernom ohni jeden a pol hodiny.

3. Nakrájame si mrkvu, petržlen a zeler na väčšie kúsky a pridáme spolu s cibuľou do hrnca. Varíme ešte 45 min.

4. Vývar precedíme. Ak plánujete vývar servírovať ako polievku, zeleninu nakrájame na drobnejšie kúsky a mäso oberieme od kostí. Prisolíme podľa chuti, pridáme petržlenovú vňať. Ak plánujete vývar použiť na ďalšie varenie, necháme si ho precedený bez soli. 

 

Dobrú chuť!