Kapustnica
Budeme potrebovať:
- bravčové pliecko (1 kg)
- cibuľa (150 g)
- bravčová masť (50 g)
- soľ (1 ČL)
- voda (1/2 l)
- paprika červená mletá (3 ČL)
- huby sušené (30 g)
- kapusta kvasená (1,5 kg)
- voda (1,5 l)
- klobása (200 g)
- cesnak (5 S)
Postup:
1. Cibuľu očistíme, nakrájame na drobno a na bravčovej masti (oleji) speníme. Mäso umyjeme, odstránime z neho veľmi mastné časti a pokrájame ho na kocky. Mäso pridáme k cibuli, miešame, kým sa zatiahne.
2. Prisypeme soľ a mletú červenú papriku. Zalejeme vodou a 40 minút dusíme v hrnci pod pokrievkou do zmäknutia mäsa. Sušené hríby namočíme do vody a necháme postáť. Vodu z hríbov zlejeme a huby ešte raz prepláchneme na sitku pod tečúcou vodou. Po 30 minútach dusenia mäsa ich k nemu pridáme.
3. Kvasená kapusta býva často veľmi dlhá, preto ju vyžmýkame z kyslej vody (kyslú vodu z kapusty nevylievame) a pokrájame. Pokiaľ je mimoriadne kyslá môžeme ju zľahka na sitku premyť. Kapustu pridáme k mäsu a prilejeme vodu, tak aby bola kapustnica primerane riedka. Kyslú vodu použijeme na konci varenia na ďalšie rozriedenie, prípadne okyslenie polievky.
4.Kapustnicu premiešame a pridáme klobásku. Varíme ju v celku 20 minút v kapustnici, potom ju vyberieme, nakrájame na kolieska a vhodíme späť do hrnca. Všetko spolu dobre premiešame.